LlibresDigitals.cat
Entre l'escriptor i la seua llengua nadiua
hi ha un nexe tan estret
que no té substitució possible.
Narcís Oller

Inici > Blog > El millor lector per al 2024: els millors lectors de llibres electrònics de Kindle, Kobo i més
El millor lector per al 2024: els millors lectors de llibres electrònics de Kindle, Kobo i més

Creat per: admin.
Data creació: 15/05/2024
Categoria: Blog

El millor lector per al 2024: els millors lectors de llibres electrònics de Kindle, Kobo i més

 

Quan es tracta d'escollir el millor lector per a vostè, ja no esteu restringits als Kindles d' Amazon . Hi ha més opcions per explorar, amb la competència de Kobo, Onyx Boox i PocketBook.

 

Hi va haver un temps en què els lectors feien una cosa: permetreu llegir sense cap distracció d'altres aplicacions. Avui, però, tens lectors que fan més, i no només anotar notes. Per exemple, la majoria dels dispositius Onyx Boox de gamma alta us donen accés a Google Play Store, de manera que podeu utilitzar una gran quantitat d'aplicacions a la tauleta de paper electrònic. Llavors, com escolliu el millor lector d'ereader per a vosaltres?

Ho fas responent a unes quantes preguntes, com ara: és important per a tu la impermeabilització? Preferiu agafar i fer servir el vostre lector amb una mà? Necessites demanar en préstec els llibres de la biblioteca (sobretot si vius fora dels Estats Units)? Llegeixes molts còmics i novel·les gràfiques que són millors en una pantalla en color? Gargoteu notes als marges o necessiteu alguna cosa per a la investigació i el diari?

Un cop hàgiu esbrinat què voleu exactament del vostre dispositiu de lectura, podeu utilitzar la nostra llista dels millors lectors a continuació per trobar el que us convé i el vostre pressupost. També tenim suggeriments per a les millors tauletes i els millors Kindles , si teniu una idea més concreta en ment.

Siguin quines siguin les vostres necessitats, tots els lectors utilitzen una tecnologia similar E Ink que, en el moment d'escriure, és la pantalla Carta 1200 per a models en blanc i negre, tot i que la pantalla E Ink Carta 1300 de nova generació arriba al mercat. Aquesta pantalla respon i el text de la pantalla té un bon contrast per facilitar la lectura en qualsevol condició d'il·luminació. La millor pantalla en color és la tecnologia de pantalla E Ink Kaleido 3, tot i que els colors semblen lleugerament silenciats en comparació amb el que veuríeu al vostre telèfon o tauleta. Se suposava que una nova pantalla anomenada E Ink Gallery 3 s'estrenaria fa un temps que afegiria més saturació i nitidesa, però sembla que s'ha trobat amb problemes desconeguts. Fins aleshores, a continuació es mostren les vostres millors opcions.

 

LA LLISTA RÀPIDA

Voleu passar a la persecució i esbrinar quins lectors de lectura són els millors? Fes una ullada a continuació. També podeu saltar a una revisió més detallada de cada lector més avall de la pàgina i la nostra eina de comparació de preus us ajudarà a trobar les millors ofertes.

 

MILLOR EN GENERAL
Color Kobo Libra

MILLOR PANTALLA GRAN
Lector per prendre notes Kobo Elipsa 2E amb Kobo Stylus 2

 


 


EL MILLOR LECTOR EN GENERAL

La portada del llibre Zodiac de Neal Sephenson es mostra en color al lector Kobo Libra Color

(Crèdit d'imatge: Sharmishta Sarkar / TechRadar)

1. Kobo Libra Color

El millor lector en general és ara en color

ESPECIFICACIONS

Mida de la pantalla: 7 polzades
Tipus de pantalla: E Ink Kaleido 3
Emmagatzematge: 32 GB
Resolució: 300ppi (B/N); 150ppi (color)
Pes: 199,5 g
Llum frontal: 
Pantalla tàctil: 
Wi-Fi: 
Durada de la bateria: fins a quatre setmanes
 

RAONS PER COMPRAR

- Bon equilibri entre preu i característiques
- Suport de llapis
- Pantalla en color

RAONS PER EVITAR

-El llapis es ven per separat

COMPRA-HO SI:

- Voleu un lector de gamma mitjana amb moltes funcions:  l'equilibri entre el preu i el conjunt de funcions és molt bo, i ofereix una bona relació qualitat-preu.

- Vols fer servir el teu lector amb una mà:  els botons de gir de pàgina i el disseny asimètric fan que sigui fàcil agafar i utilitzar el color Libra amb una mà. 

- Voleu un ecosistema relativament obert:  a part dels seus audiollibres, Kobo no us bloqueja a la seva pròpia plataforma, la qual cosa us permet descarregar fàcilment fitxers o demanar préstecs d'una biblioteca.

NO EL COMPREU SI:

- Teniu previst fer moltes notes:  la pantalla de 7 polzades sembla massa petita per aprofitar al màxim els ordinadors portàtils avançats de Kobo. Una pantalla més gran seria millor per a això.

- No necessiteu una pantalla en color: podeu estalviar diners optant per un lector d'escala de grisos si el contingut en color no és important per a vosaltres.


DESCRIPCIÓ

Anunciat l'abril de 2024, Kobo ha substituït el seu lector Libra 2 per una versió en color i també ha afegit suport de llapis. Llançat a un preu no gaire més gran que el del seu predecessor, el Kobo Libra Color es fa càrrec del nostre millor lector general oferint un bon equilibri entre el preu i el conjunt de funcions.

Igual que els dos lectors Libra anteriors, el Libra Color té la mida adequada per al lector mitjà, ni massa petit, ni massa gran, i conserva el disseny asimètric que el fa pràctic d'utilitzar amb una sola mà. De fet, és un tacte més lleuger que el seu predecessor, arribant a 199,5 g en comparació amb els 215 g del Libra 2.

La pantalla en color és el titular aquí, però. Fins i tot si no llegiu gaire contingut en color, com ara còmics o novel·les gràfiques, només veure la portada d'un llibre com ha de ser pot millorar l'experiència de lectura. 

A més, ara teniu funcions d'escriptura al lector de gamma mitjana de Kobo. Tanmateix, heu de comprar el Kobo Stylus 2 per separat, però tenint en compte que el Libra Color es llança a un preu només una mica més alt que el model anterior, diríem que és una ganga justa.

I no només el 85% del cos de l'ereader està fet amb plàstics reciclats, sinó que l'embalatge en què s'envia és totalment reciclat i reciclable, amb la tinta que s'utilitza per imprimir les imatges i el text de la caixa feta amb soja, fet que la fa biodegradable. També té una classificació IPX8 impermeable.

Kobo també espera que aquest dispositiu es pugui reparar en un futur proper, associant-se amb iFixit per oferir als usuaris kits de reparació i guies per allargar la vida útil del dispositiu. Encara no hi ha informació sobre com funcionarà o quin tipus de kits estaran disponibles, però encara és un canvi en la direcció correcta.

Tota la resta que ens agrada dels dispositius Kobo més premium és aquí: 32 GB d'emmagatzematge, accés a OverDrive, Pocket i Kobo Plus directament des de la tauleta, a més de la transferència de fitxers al núvol mitjançant Google Drive i Dropbox. El suport de fitxers i tipus de lletra també és força bo.   



EL MILLOR LECTOR MÉS ECONÒMIC

Amazon Kindle 2022 amb una portada de llibre que es mostra a la pantalla

(Crèdit d'imatge: TechRadar)

2. Amazon Kindle (2022)

El millor lector per a pressupostos ajustats

ESPECIFICACIONS

Mida de la pantalla: 6 polzades
Tipus de pantalla: E Ink Carta 1200
Emmagatzematge: 16 GB
Resolució: 300ppi
Pes: 171 g
Llum frontal: 
Pantalla tàctil: 
Wi-Fi: 
Durada de la bateria: fins a quatre setmanes
 

RAONS PER COMPRAR

- Ben de preu
- Bona durada de la bateria
- Pantalla molt millorada

RAONS PER EVITAR

-La pantalla de 6 polzades pot ser petita per a alguns
-Falta adherència sense estoig
-Depenent dels serveis d'Amazon


COMPRA-HO SI

- Vols un lector compacte:  amb 6 polzades, el Kindle pot cabre a qualsevol bossa, fins i tot una butxaca gran, perquè el puguis portar a qualsevol lloc.
- Sou conscient del pressupost:  pot ser més car que el seu predecessor, però encara té un bon preu tenint en compte que té més funcions que el model anterior.

NO EL COMPREU SI:

- Voleu una pantalla més gran:  per portàtil que sigui, és possible que trobeu una pantalla de 6 polzades massa petita, ja que podríeu passar les pàgines amb freqüència, consumint així la durada de la bateria.
- No voleu gastar més en un estoig:  aquí no hi ha gaire adherència, cosa que podria fer que aquest petit lector se senti insegur a la mà. Un estoig ajudarà a afegir aquesta adherència.


DESCRIPCIÓ

Amazon va trigar uns cinc anys a actualitzar el model base de Kindle , però quina actualització absolutament fantàstica és l'edició 2022! Un color blau diferent del negre habitual és una opció i, com el Kobo Clara 2E, està fet parcialment amb plàstics reciclats. 

A part d'una lleugera actualització del disseny, la pantalla és molt millor ara que els models Kindle més antics, amb la tecnologia E Ink Carta 1200 que afegeix respostes més àgils, claredat i, el que és més important, una resolució de 300 ppi (un salt massiu dels 167 ppi més antics) que realment fa tot a la pantalla emergent. La pantalla fins i tot admet un mode fosc.

Tanmateix, encara no hi ha manera de canviar la temperatura de la llum aquí, i també es perd qualsevol tipus d'impermeabilització. També vam trobar que el panell posterior suau fa que el Kindle 2022 sigui una mica insegur a la mà, i és probable que voldríeu que una funda tingués una mica d'adherència. A més, la pantalla de 6 polzades podria ser massa petita per a qualsevol persona que li agradi la mida de la lletra a la part més gran, el que significa que esteu passant pàgines amb força freqüència i consumint la durada de la bateria. Tot i així, la petita mida el fa molt portàtil.

Tot i que creiem que la impermeabilització i les característiques addicionals de qualsevol lector de Kobo fan que el Clara 2E sigui una opció més valuosa per a un lector de mida petita, el Kindle és més barat en comparació i seria negligent deixar-lo fora d'aquesta guia de compra.



EL MILLOR LECTOR DE GAMMA MITJANA

S'està celebrant l'ereader Kobo Clara 2E.

(Crèdit d'imatge: Futur)

3. Kobo Clara 2E

El millor lector de gamma mitjana ecològic

ESPECIFICACIONS

Mida de la pantalla: 6 polzades
Tipus de pantalla: E Ink Carta 1200
Emmagatzematge: 16 GB
Resolució: 300ppi
Pes: 171 g
Llum frontal: 
Pantalla tàctil: 
Wi-Fi: 
Durada de la bateria: fins a quatre setmanes
 
- Suport per a audiollibres
- Impermeable
- Fet amb plàstics reciclats

RAONS PER EVITAR

Durada de la bateria inconsistent

COMPRA-HO SI

- T'agraden els productes ecològics:  els lectors conscients del medi ambient estaran encantats de saber que aquest lector està fet amb una gran quantitat de plàstic reciclat, inclosos alguns destinats als nostres oceans.
- Les funcions us importen:  podria ser un altre lector de 6 polzades, però obtindreu impermeabilització, suport Pocket i OverDrive i molt més pels vostres diners. 

NO EL COMPREU SI:

- Voleu una bona durada de la bateria:  tot i que podeu obtenir fins a quatre setmanes d'autonomia entre càrregues, el seu rendiment pot ser una mica inconsistent.


DESCRIPCIÓ

El Kobo Clara 2E és una actualització digna respecte al seu predecessor, el Clara HD, amb la tecnologia de pantalla E Ink Carta 1200, a més del doble de l'espai d'emmagatzematge intern fins a 16 GB. Allà on el predecessor no tenia impermeabilització, el 2E té una classificació IPX8, de manera que podeu llegir al bany o a la piscina i no preocupar-vos massa. 

Kobo diu que el cos està fet de plàstic reciclat, el 85% per ser precisos, el 10% dels quals eren plàstics lligats a l'oceà. Va ser el primer lector ecològic que va arribar a les prestatgeries.

Altres actualitzacions respecte al model anterior inclouen el port de càrrega USB-C ara estàndard i la connectivitat Bluetooth perquè pugueu escoltar audiollibres (encara que només els adquirits a la botiga Kobo). Tots els altres avantatges habituals de Kobo són aquí: temperatura de la llum ajustable, compatibilitat amb OverDrive per a llibres de la biblioteca, suport ampli de tipus de lletra i fitxers i una interfície d'usuari molt simplificada que facilita la navegació per les funcions del dispositiu.

Tot i que vam trobar que la durada de la bateria era una mica inconsistent, només podrien haver estat problemes de dentició només al nostre dispositiu de revisió o solucionables fàcilment mitjançant una actualització de microprogramari. En general, però, és una gran actualització respecte a la Clara HD més antiga i val la pena cada cèntim si busqueu un lector molt portàtil i capaç que no estigui atrapat en un ecosistema tancat com el d'Amazon.



EL MILLOR KINDLE

millor lector d'Amazon Kindle Paperwhite al costat d'una planta en test

(Crèdit d'imatge: TechRadar)

4. Amazon Kindle Paperwhite (2021)

El millor lector per a aquells que estan dins de l'ecosistema amazònic

ESPECIFICACIONS

Mida de la pantalla: 6,8 polzades
Tipus de pantalla: tinta E
Emmagatzematge: 8 GB / 16 GB
Resolució: 300ppi
Pes: 205 g
Llum de fons: 
Pantalla tàctil: 
Wi-Fi: 
Durada de la bateria: fins a 10 setmanes
 

RAONS PER COMPRAR

- Fantàstica exhibició
- Excel·lent experiència de lectura

RAONS PER EVITAR

-Disseny avorrit
-Una mica car

COMPRA-HO SI

- Principalment obteniu títols de la botiga Kindle:  si ja esteu bloquejat a l'ecosistema d'Amazon, Paperwhite ofereix un bon equilibri entre el preu i el conjunt de funcions.
- La mida de la pantalla és important:  una pantalla brillant i més gran significa que la vostra experiència de lectura és millor en qualsevol moment i en qualsevol lloc. 

NO EL COMPREU SI:

- Tens la teva pròpia col·lecció d'ePUB:  tot i que ara pots descarregar el format de fitxer epub a un Kindle, encara has de saltar per un o dos cèrcols.
- Tens un pressupost ajustat:  optar per una pantalla més petita t'estalviarà diners i també t'oferirà funcions similars.


DESCRIPCIÓ

Encara pensem que el Kindle Paperwhite és el millor Kindle que pots comprar, gràcies al seu disseny resistent a l'aigua i a la pantalla E Ink nítida i brillant. El Kindle 2022 bàsic s'està posant al dia ràpidament, però la pantalla de 6,8 polzades de Paperwhite té una mida fantàstica per llegir en comparació amb una tauleta de 6 polzades.

Ens agrada la llum càlida ajustable per llegir a la foscor, i el disseny prim amb una pantalla encastada és atractiu i fàcil de llegir.

En el llançament, només tenia 8 GB d'emmagatzematge, però el 2022 Amazon va afegir un model de 16 GB a la barreja, fent-lo encara més desitjable. O podeu pagar la Paperwhite Signature Edition de 32 GB si teniu diners en efectiu. La Signature Edition també afegeix la càrrega sense fils, una característica única de lector. Tanmateix, no creiem que sigui molt necessari, així que valorem el Paperwhite estàndard més alt un cop tingueu en compte el preu. 

Fins i tot el Paperwhite estàndard és una mica car per a un Kindle, però potser un model actualitzat s'afegeixen més funcions sense que el preu augmenti, afegint així més relació qualitat-preu. Tot i així, el Paperwhite és un excel·lent lector de lectura i la nostra selecció del millor Kindle, sobretot si ja esteu integrat a l'ecosistema d'Amazon (també també subscrit a Kindle Unlimited i Audible).  



EL MILLOR LECTOR DE PANTALLA GRAN

Una persona escrivint al Kobo Elipsa 2E amb el Kobo Stylus 2

(Crèdit d'imatge: TechRadar / Sharmishta Sarkar)

5. Kobo Elipsa 2E

Un lector de pantalla gran amb eines d'escriptura versàtils

ESPECIFICACIONS

Mida de la pantalla: 10,3 polzades
Tipus de pantalla: E Ink Carta 1200
Emmagatzematge: 32 GB
Resolució: 227ppi
Pes: 390 g
Llum frontal: 
Pantalla tàctil: 
Wi-Fi: 
Durada de la bateria: fins a quatre setmanes
 
- Eines d'escriptura molt versàtils
- Excel·lent reconeixement d'escriptura
- Relació qualitat-preu decent

RAONS PER EVITAR

- Disseny datat
Sleepcover es ven per separat


COMPRA-HO SI

- Pren moltes notes o estàs fent un diari:  les funcions de presa d'apunts aquí són per excel·lència, especialment l'opció Bloc de notes avançat, que la converteix en el substitut perfecte del llapis i el paper.
- Vols que els teus gargots s'exportin com a text escrit: tot i que el reconeixement d'escriptura a mà està disponible en altres models, Kobo ho fa bé... sempre que no estiguis gargotant malament.
- Vols un llapis recarregable: el llapis actualitzat de Kobo es pot carregar mitjançant USB-C, fent-lo més lleuger i durador.

NO EL COMPREU SI:

- L'escriptura és una característica superflua:  tenint en compte el seu conjunt de funcions, l'Elipsa 2E ofereix una bona relació qualitat-preu, però només si feu un ús total de les seves capacitats d'escriptura.
- L'aspecte importa:  pot tenir grans característiques, però l'Elipsa 2E és només una tauleta de plàstic més.


DESCRIPCIÓ

Si no podeu decidir entre una tauleta o un lector de lectura, l'Amazon Kindle Scribe pot ser una opció temptadora, però Kobo Elipsa 2E guanya aquí per algunes raons senzilles.

Ofereix un ecosistema una mica més obert que un Kindle, amb un munt de suport de fitxers i tipus de lletra, a més dels avantatges habituals de Kobo de la connectivitat de Dropbox (per transferir les vostres notes i llibres electrònics sense fil), suport OverDrive (per agafar en préstec llibres electrònics de la biblioteca) i el sistema integrat. Aplicació de butxaca per llegir articles web de format llarg fora de línia. 

I, si feu un ús complet de les seves àmplies eines d'escriptura, aquí hi ha molt més relació qualitat-preu que les tauletes de la sèrie Kindle Scribe o Onyx Boox Note Air.

La seva pantalla de 10,3 polzades és fantàstica per llegir, sobretot si us agraden els còmics i les novel·les gràfiques (encara que es mostren en blanc i negre), i un processador millorat significa que és molt més ràpid i més sensible que el seu predecessor (estem substituint el Kobo Elipsa original amb el nou model de la nostra llista de millors lectors per aquest motiu).

La nostra única queixa amb la nova Elipsa 2E és que ja no s'envia amb una funda de dormir com ho feia el model anterior, el que significa que gasteu una mica més per assegurar-vos que el Kobo Stylus 2 redissenyat, que també és millor que el bolígraf anterior que va fer Kobo. es guarda de manera segura en tot moment.



EL MILLOR LECTOR PREMIUM

Tauleta d'escriptura de tinta electrònica Amazon Kindle Scribe

(Crèdit d'imatge: Future / Philip Berne)

6. Amazon Kindle Scribe

Un gran lector per a una experiència de lectura de luxe

ESPECIFICACIONS

Mida de la pantalla: 10,3 polzades
Tipus de pantalla: E Ink Carta 1200
Emmagatzematge: 16 GB/32 GB/64 GB
Resolució: 300ppi
Pes: 433 g
Llum frontal: 
Pantalla tàctil: 
Wi-Fi: 
Durada de la bateria: fins a sis setmanes
 
- Experiència de lectura premium
- Llum de fons ajustable
- Capacitats d'escriptura

RAONS PER EVITAR

- Car
Característiques d'escriptura mediocres

COMPRA-HO SI

- Vols una pantalla brillant:  amb un sensor de llum ambiental a bord, la pantalla de l'Scribe és sens dubte la millor pantalla de lector del mercat.
- Tracteu molts fitxers MS Word i PDF:  podeu editar fàcilment tant fitxers de Microsoft Word com PDF, i després exportar-los de nou al vostre ordinador. 

NO EL COMPREU SI:

- Necessites una suite d'escriptura completa:  per molt bonica que sigui la pantalla per escriure, les funcions d'escriptura de Scribe són relativament limitades.
- Els diners són ajustats:  obtenir la millor experiència de lectura possible significa pagar una part decent de canvis, sobretot si també incorporeu la funda de dormir opcional.

DESCRIPCIÓ

Si els diners no són cap objecte i voleu l'experiència de lectura més luxosa que us pot oferir un lector de llibres electrònics digitals, l'Amazon Kindle Scribe agafa el relleu del Kindle Oasis . Això es deu al fet que l'Oasis està envellint, sense la velocitat del model més nou i més gran.

El cos metàl·lic del Kindle Scribe recorda l'Oasis, però no té els dos botons de gir de pàgina al bisell més gran, però aquesta pantalla de 10,3 polzades és bonica per llegir-la. És cert que no és tan portàtil i pot sentir-se pesat quan es té amb una mà, encara és meravellós utilitzar-lo... i escriure.

Sí, com el Kobo Elipsa 2E, el Scribe s'envia amb un llapis per escriure i dibuixar. En el llançament, les seves capacitats d'escriptura eren molt limitades, però Amazon ha anat ampliant lentament però constantment les funcions del seu lector insígnia, tant que hi podeu llegir documents de Microsoft Word. Signar documents en format PDF és molt fàcil; només cal que envieu-los per correu electrònic a la vostra adreça electrònica de Kindle associada. I el llapis llapis llisca perfectament sobre aquesta pantalla brillant: és sens dubte la millor experiència d'escriptura segons la nostra revisió. Dit això, encara recomanaríem el Kobo Elipsa 2E com la millor tauleta d'escriptura a causa de la seva funció de bloc de notes avançat.

Per molt meravellosa que sigui l'experiència d'escriptura i el fantàstic que sigui llegir, l'Escriba és car. Així que encara podríeu optar pel Kindle Oasis per a una experiència de lectura premium si el vostre criteri principal és la lectura digital i la portabilitat, però no es pot escapar del fet que la pantalla gran té una mica de força.

 



EL MILLOR LECTOR DE COLORS

Una persona que sosté el lector Kobo Clara Color amb una portada de llibre mostrada

(Crèdit d'imatge: Sharmishta Sarkar / TechRadar)

7. Kobo Clara Color

Un lector de colors assequible i compacte

ESPECIFICACIONS

Mida de la pantalla: 6 polzades
Tipus de pantalla: E Ink Kaleido 3
Emmagatzematge: 16 GB
Resolució: color 150ppi; 300ppi en escala de grisos
Pes: 174 g
Llum frontal: 
Bluetooth: 
Durada de la bateria: fins a quatre setmanes
 

RAONS PER COMPRAR

- Pantalla a color en una tauleta compacta
- Actuació alegre
- Bona durada de la bateria

RAONS PER EVITAR

- La mida de la pantalla pot ser petita per a alguns
-El text en blanc i negre no té contrast

COMPRA-HO SI

- Voleu un lector de colors assequible: segurament més barat que qualsevol altre lector de colors que hi ha, el Clara Color fa que el contingut de color sigui més accessible.? Voleu agafar en préstec els llibres de la biblioteca:  ja siguin llibres electrònics o revistes digitals, si la vostra biblioteca pública local admet OverDrive, podeu estalviar diners agafant títols en préstec.

NO EL COMPREU SI:

- Voleu un llapis:  aquest és un lector d'iniciació, sense funcions d'escriptura.
- Necessites una pantalla més gran:  una pantalla de 6 polzades no és per a tothom. Si creieu que necessiteu més espais de pantalla, opteu per un lector de 7 polzades.

DESCRIPCIÓ

Quan es tracta de lectors de colors, és difícil recomanar-ne cap en concret, ja que els colors que es mostren a tots semblen lleugerament esborrats. Això no és culpa de l'ereader; això és només la tecnologia. Tanmateix, si ens ho pregunteu, triaríem el Kobo Clara Color com el lector de colors més barat disponible ara mateix.

Tot i que la pantalla en color de 6 polzades pot no ser ideal per a còmics o novel·les gràfiques, encara és un bon punt d'entrada per fer accessible el contingut en color. De fet, creiem que seria un bon primer lector per a algú que vulgui iniciar-se amb la lectura digital. Per descomptat, hi ha opcions d'escala de grisos més barates disponibles, però s'ha dit alguna cosa sobre veure la portada d'un llibre mostrada en color en un lector.

I, com a lector de Kobo, té molt més profit amb un ecosistema relativament més obert que el Kindle d'Amazon, a més d'un bon suport de fitxers i fonts. 16 GB d'emmagatzematge a bord, connectivitat Bluetooth per emparellar auriculars sense fil per gaudir dels audiollibres i la impermeabilització IPX8 completen les seves altres característiques importants. 

És important destacar que obté un processador actualitzat que millora significativament el rendiment del Clara 2E i del model base Kindle.

Igual que el Libra Color (esmentat anteriorment) amb el qual es va llançar, el Clara Color també s'ha fet amb plàstic reciclat i es presenta en un embalatge totalment reciclat i reciclable. També se suposa que es pot reparar, però encara estem esperant la confirmació de com funcionarà exactament la nova associació de Kobo amb iFixit.



EL MILLOR LECTOR COMPACTE

Una pàgina d'un llibre sobre l'Onyx Boox Palma

(Crèdit d'imatge: Sharmishta Sarkar / TechRadar)

8. Onyx Boox Palma

Un lector compacte que és únic

ESPECIFICACIONS

Mida de la pantalla: 6,13 polzades
Tipus de pantalla: E Ink Carta 1200
Emmagatzematge: 128 GB
Resolució: 300ppi
Pes: 170 g
Llum frontal: 
Bluetooth: 
Durada de la bateria: fins a vuit setmanes
 

RAONS PER COMPRAR

- Disseny compacte i lleuger
- Excel·lent durada de la bateria
- Bons gràfics

RAONS PER EVITAR

- Sense suport per a llapis
- La càmera posterior no és genial per escanejar
Car


COMPRA-HO SI

- Vols un lector de mida de telèfon: l'únic dispositiu de paper electrònic que imita l'aspecte i la mida d'un telèfon, el Palma es llisca fàcilment a la butxaca.
- Vols accedir a aplicacions d'Android:  des d'aplicacions de lectura fins a jocs per a mòbils, tens accés complet a Google Play Store ja que el dispositiu funciona amb Android 11.

NO EL COMPREU SI:

- Voleu un llapis:  aquest és un lector d'iniciació, sense funcions d'escriptura.
- Necessites una pantalla més gran:  una pantalla de 6,13 polzades amb una relació d'aspecte de 2:1 no és per a tothom.
- Vols alguna cosa més barata: el fet de ser un dispositiu únic i de comptar amb moltes funcions fa que sigui una compra força cara i nova.


DESCRIPCIÓ

L'Onyx Boox Palma és un dispositiu únic que es pot confondre fàcilment amb un telèfon. Excepte que no farà cap trucada i té una pantalla de paper electrònic. És fins i tot més lleuger que alguns dels telèfons que imita, el que el converteix en el dispositiu perfecte per a qualsevol persona que vulgui passar de la lectura en una pantalla LCD o OLED a una pantalla E Ink més còmoda.

També té molt emmagatzematge a bord, però si 128 GB no us són suficients, també hi ha una safata microSD per ampliar la capacitat. Això vol dir que podeu carregar milers de llibres electrònics, diversos audiollibres, fitxers de música (sí, hi ha una aplicació de reproductor integrada) i qualsevol altra cosa que us sembli per portar-vos als vostres viatges sense afectar la vostra franquícia d'equipatge. No obstant això, li falta impermeabilització.

Com qualsevol telèfon actual, hi ha un altaveu integrat i, també com un telèfon, sona millor si utilitzeu la connectivitat Bluetooth 5.0 per emparellar auriculars sense fil i gaudir de la vostra música i audiollibres.

Amb una versió sense greixos d'Android 11, el Palma us permet accedir a Play Store i, amb una CPU bastant potent i uns gràfics decents, podeu jugar a alguns jocs per a mòbils; és realment impressionant com la pantalla gestiona els gràfics. . encara que només en blanc i negre.

Realment hi ha molt per recomanar el Palma, però hauria estat un dispositiu millor si Onyx també hagués afegit suport per a llapis. També seria més fàcil justificar l'alt preu, ja que hi ha lectors de 6 polzades que són molt més barats que ell. Tanmateix, no hi ha res semblant al mercat i això només podria ser una justificació suficient per a alguns usuaris.



EL MILLOR LECTOR DURADOR

Un lector de PocketBook Era sobre una taula amb alguns llibres i ulleres

(Crèdit d'imatge: TechRadar)

9. Era PocketBook

La protecció de pantalla anti-rascada es troba aquí mateix

ESPECIFICACIONS

Mida de la pantalla: 7 polzades
Tipus de pantalla: Carta 1200
Emmagatzematge: 16/64 GB
Resolució: 300ppi
Pes: 228 g
Llum frontal: 
Pantalla tàctil: 
Wi-Fi: 
Durada de la bateria: fins a vuit setmanes
 

- Gran pantalla
- Excel·lent durada de la bateria

RAONS PER EVITAR

- Disponible només a Europa
Baix contrast a la pantalla

COMPRA-HO SI

- Vols un ereader amb bon aspecte:  amb cantonades retallades i un adorn metàl·lic, l'Era és una tauleta d'aspecte bonic amb un disseny que cap altra marca pot oferir.
- No voleu gastar-vos en una funda:  Sleepcovers pot protegir la vostra pantalla de les ratllades, però aquest lector us permet estalviar una mica de diners.
- You don't like wearing headphones: There's a built-in speaker that can be useful for listening to audiobooks without pairing a set of Bluetooth headphones.

NO EL COMPREU SI:

- Vius fora de la Unió Europea: comprar contingut des del dispositiu és difícil si vius fora de determinats països europeus, de manera que hauràs d'obtenir els teus llibres d'altres llocs i carregar-los.
- Voleu una UX simplificada: la interfície d'usuari de PocketBook pot ser una mica complicada si abans heu experimentat configuracions en altres lectors.


DESCRIPCIÓ

El PocketBook Era és el nostre lector preferit de la marca. Sembla preciós i molt més agradable que altres lectors. I encara que se sent més pesat que altres lectors de 7 polzades, el pes està ben distribuït. La pantalla té un bon aspecte amb una capa addicional a la darrera pantalla E Ink Carta 1200 que també afegeix resistència a les ratllades a la seva impermeabilització IPX8. El baix contrast a la pantalla és un inconvenient, però aprens a conviure amb ell i, sincerament, no et molestarà en la seva majoria.

En altres llocs, el PocketBook Era té un altaveu integrat que probablement utilitzareu poques vegades, tot i que la connectivitat Bluetooth us permetrà emparellar un conjunt d'auriculars sense fil si esteu escoltant audiollibres (o música, sí, podeu carregar-lo amb fitxers MP3, però això ocupa molt d'emmagatzematge). Som grans fans de la durada de la seva bateria, tot i que un rendiment decent es veu lleugerament obstaculitzat per una interfície maldestra.

Hi ha quatre botons físics en aquest dispositiu, asseguts just a la vora del bisell més gran, i són prou àgils per funcionar bé. Tanmateix, el posicionament dels botons pot ser una mica cansat per als dits quan s'utilitzen amb una sola mà.

La seva forma de xassís única i l'acabat metàl·lic fan de PocketBook Era un lector atractiu, fins i tot si és defectuós, i seria negligent no incloure'l aquí com a alternativa a Kobo Libra 2 o Kindle Oasis. 




EL MILLOR LECTOR PER NENS

Ereader Koba Nia amb una funda de dormir groga

(Image credit: TechRadar)

10. Kobo Nia

Un lector petit i assequible per a petits lectors

ESPECIFICACIONS

Mida de la pantalla: 6 polzades
Tipus de pantalla: Carta HD
Emmagatzematge: 8 GB
Resolució: 212ppi
Pes: 172 g
Llum frontal: Sí
Pantalla tàctil: Sí
Wi-Fi: Sí
Durada de la bateria: fins a quatre setmanes
 

- Petit, portàtil i assequible
- Bona pantalla

RAONS PER EVITAR

- Falta impermeabilització
- Tecnologia de pantalla antiga

COMPRA-HO SI

- L'assequibilitat és important: és un dels lectors més barats del mercat actual.
- Viu fora dels Estats Units: tenint en compte que el Kindle Paperwhite Kids es pot comprar en alguns mercats i us permetrà agafar llibres en préstec d'una biblioteca nord-americana, el Nia és la millor opció quan l'opció d'Amazon no està disponible.

NO EL COMPREU SI:

- La impermeabilització és important: es poden produir accidents i si creieu que és una gran possibilitat amb els vostres fills, potser voldreu obtenir un lector amb una classificació IPX8.

DESCRIPCIÓ

Kobo Nia és una bona opció si voleu que els vostres fills s'introdueixin en la lectura digital. Tot i que Amazon té un Kindle dissenyat específicament per a nens, la nostra elecció va al Kobo, ja que està més disponible. A més, com amb qualsevol ereader Kobo, l'opció de préstec de llibres de la biblioteca està integrada, sempre que la vostra biblioteca pública local tingui compatibilitat amb OverDrive.

Amb Amazon substituint el seu model base de Kindle el 2022 per una actualització més cara (però millorada), fa que el Kobo Nia sigui un dels lectors més assequibles del mercat actual.

Dit això, el Nia no és tan complet com els lectors nous. No té impermeabilització, cosa que podria ser una consideració important si esteu comprant els vostres fills (podeu optar pel Kobo Clara 2E si això és important) i no hi ha suport Bluetooth per a audiollibres.

També té tecnologia de pantalla més antiga, però no ho feu en contra. Encara compta amb una resolució decent de 212ppi amb un bon contrast, de manera que el text és clar. I, si voleu que els vostres fills accedeixin a Kobo Plus, també es pot fer directament des del propi dispositiu.



EL MILLOR LECTOR ANDROID

La configuració de la biblioteca al lector Onyx Boox Tab Mini C ereader

(Image credit: Sharmishta Sarkar / TechRadar)

11. Onyx Boox Tab Mini C

Un lector d'Android complet que ho fa tot

ESPECIFICACIONS

Mida de la pantalla: 7,8 polzades
Tipus de pantalla: E Ink Kaleido 3
Emmagatzematge: 64 GB
Resolució: 300ppi (B/N); 150ppi (color)
Pes: 310 g
Llum frontal: Sí
Pantalla tàctil: Sí
Wi-Fi: Sí
Durada de la bateria: fins a vuit setmanes 
- Excel·lent contrast
- Tauleta d'escriptura amb totes les funcions
- Accés a Google Play Store

RAONS PER EVITAR

- Colors lleugerament apagats
- Dispositiu pesat
- El stylus no és del tot segur


COMPRA-HO SI

- Llegiu molts còmics i novel·les gràfiques: de vegades només necessiteu una pantalla en color per apreciar un títol determinat.
- Voleu accedir a Google Play Store: amb Android 11, podeu baixar aplicacions de Google Store, inclosos jocs per a mòbils i altres aplicacions de lectura.
- La presa de notes és important per a vostè: pot ser exagerat, però l'aplicació nativa de presa de notes d'Onyx és sens dubte l'opció més completa disponible.

NO EL COMPREU SI:

- Voleu una interfície fàcil d'utilitzar:  hi ha una gran quantitat de personalitzacions disponibles aquí i que poden resultar aclaparadores.
- Ja tens una tauleta multimèdia:  els fans dels còmics i les novel·les gràfiques que ja tinguin un iPad o un Samsung Galaxy Tab no gaudiran tant d'un lector de colors.

DESCRIPCIÓ

Amb una pantalla en color, suport de llapis llapis i una versió reduïda d'Android 11 (ara datada), hi ha moltes coses a fer amb l'Onyx Boox Tab Mini C. Però és el sistema operatiu el que és fàcil de recomanar. No només inclou algunes aplicacions natives decents per llegir, prendre notes i navegar per Internet, sinó que podeu descarregar qualsevol aplicació d'Android que considereu útil al dispositiu. Això inclou YouTube si voleu veure vídeos... en blanc i negre i semblants a les imatges en moviment d'un diari de la franquícia de pel·lícules de Harry Potter.

Sempre pots descarregar l'aplicació Kindle o Kobo per llegir la teva biblioteca existent si ja en tens una, o optar per utilitzar qualsevol aplicació per prendre notes que t'agradi. 

La pantalla de 7,8 polzades té una bona mida per a còmics i novel·les gràfiques, tot i que el dispositiu en si és bastant pesat per a les llargues sessions de lectura. I es fa més pesat si opteu per utilitzar-hi una funda de dormir, que haureu d'assegurar-vos que el llapis llapis estigui ben enganxat al costat de la tauleta, ja que l'imant no és molt fort.

El pes, però, es deu principalment a la bateria de 5.000 mAh que us ofereix entre 8 i 10 setmanes d'ús amb una sola càrrega, això és molt! Fins i tot quan es fa multitasca amb ell, el rendiment de la bateria és força impressionant. 

L'únic que cal tenir en compte aquí és que, a causa de la seva mida de pantalla més gran en comparació amb els altres dos lectors de colors d'aquesta llista, la densitat de píxels és menor, el que significa que els colors semblen menys saturats. Si ja teniu una tauleta multimèdia com un iPad o una Samsung Galaxy Tab, és millor que les feu servir si els colors saturats són importants per a vosaltres.

Fins i tot hi ha altaveus integrats aquí, de manera que podeu escoltar música (aquí també hi ha un reproductor natiu) o audiollibres. La qualitat del so no és excel·lent, però no hi ha massa tauletes de lectura de llibres electrònics amb altaveus.

Tan bona com la Tab Mini C és una tauleta de paper electrònic, és cara i no està àmpliament disponible, la qual cosa és una veritable llàstima. Però apreciem el meravellós que és el contrast a la pantalla, que fa que sigui un plaer llegir, fins i tot a la llum del sol més brillant.

 




PREGUNTES FREQÜENTS SOBRE LECTORS

Què és un ereader?

Pot semblar una tauleta avorrida, però un lector de lectura està dissenyat específicament només per a versions digitals de llibres, ja siguin novel·les o còmics, ficció o no ficció. Tots els lectors, també anomenats lectors de llibres electrònics, utilitzen una pantalla especial que facilita la lectura en qualsevol tipus de condicions d'il·luminació ambiental. Aquestes pantalles tenen un aspecte que s'assembla a la textura del paper (no a la sensació) i això és fàcil per als ulls.

Com que només realitzen una única tasca (visualitzar llibres electrònics), no utilitzen processadors potents i poden ser lent per actualitzar-se. Tanmateix, això no afecta el rendiment d'un lector i, de fet, permet que la durada de la bateria s'allargui durant setmanes amb una sola càrrega.

Normalment, un lector de lectura inclou 8 GB d'emmagatzematge, si no més, i pot emmagatzemar centenars de títols. Això vol dir que podeu portar tota la vostra biblioteca amb vosaltres de vacances.

Necessites realment un lector d'ereader?

Si necessiteu un lector dedicat dependrà de quant llegiu llibres i de si us sentiu còmode gastant els diners addicionals en un dispositiu de lectura. Si sou un àvid lector i continueu comprant nous títols, trobareu que la digitalització us pot ajudar a estalviar espai d'emmagatzematge per als vostres llibres, així com a estalviar diners a la llarga, ja que els llibres electrònics solen ser més barats que les versions impreses. És cert que gastareu una bona part del canvi en l'ereader, però trobareu que es paga per si mateix aviat. A més, alguns lectors et permeten agafar en préstec els llibres de la biblioteca, cosa que et pot estalviar encara més. 

I si tens l'hàbit de llegir durant el teu desplaçament matinal, un lector de lectura és molt més lleuger que portar un llibre real.

Es pot argumentar que llegir al telèfon o a la tauleta és igual de bo i, tot i que això és cert en la seva major part, la pantalla de paper electrònic d'un lector de lectura està dissenyada per reduir la fatiga visual. Per tant, si llegiu molt abans d'anar a dormir, definitivament val la pena considerar un lector, especialment un que us permeti ajustar la temperatura de la llum frontal a tons més càlids.

Kindle vs Kobo: quina és la diferència?

Tot i que els propis dispositius són en gran mesura similars, hi ha algunes diferències entre els lectors Kindle i Kobo. Per començar, el primer està àmpliament disponible a qualsevol mercat on opera Amazon, però els Kindles us poden bloquejar a l'ecosistema d'Amazon empenyent-vos a comprar títols només a la botiga Kindle.

Kobo també té la seva pròpia llibreria accessible a través dels seus lectors, però l'ecosistema és molt més obert i descarregar els llibres que ja teniu és molt més fàcil. El suport de fitxers de Kobo és més ampli, igual que el suport de fonts. De fet, fins i tot podeu descarregar els tipus de lletra dedicats d'Amazon com Bookerly i Ember si els preferiu. 

A continuació, hi ha el préstec de llibres de la biblioteca: tot i que ambdós dispositius us ofereixen aquesta opció, els usuaris de Kindle només ho poden fer si viuen als Estats Units. Si residiu en un altre lloc, potser voldreu considerar un Kobo, sempre que la vostra biblioteca local tingui suport per a OverDrive (podeu demanar-los abans de decidir comprar un lector d'ereader). 

Els dispositius Kobo solen ser una mica més cars, però també obteniu més opcions de dispositius de la marca ereader japonesa-canadenca. I si busqueu un dispositiu per prendre notes, creiem que Kobo és el camí a seguir.

 

Kindle vs Kobo: quin hauríeu de comprar?

Gairebé tot sobre les dues plataformes és competitiu, inclosos els preus, de manera que l'elecció del dispositiu depèn, en última instància, d'on vius i de com penses aconseguir els teus llibres. 

Si teniu previst comprar llibres del servei del fabricant de dispositius, tots dos són fantàstics. Ens agrada una mica millor el maquinari i el programari Kobo aquí a TechRadar, però la botiga Kindle d'Amazon és molt més gran. 

Si voleu demanar en préstec llibres gratuïts de la vostra biblioteca, Kobo és la millor opció per a més regions. Els dispositius Kindle es poden demanar en préstec a les biblioteques públiques, però actualment aquest servei només funciona als EUA. Els dispositius Kobo poden demanar préstecs als EUA, Canadà, Regne Unit, Austràlia, Nova Zelanda, Dinamarca, Finlàndia, Noruega, Suècia, Taiwan, Hong Kong i Singapur (assegureu-vos de consultar primer amb la biblioteca que trieu). 

A més, en el moment d'escriure aquest article, hi ha més models de Kobo per triar que Kindle, tot i que no s'argumenta que aquest últim és, sens dubte, la marca més popular i és sinònim de la paraula 'ereader'.

Quin lector és millor per als llibres de la biblioteca?

Si la vostra font principal de material de lectura seria llibres electrònics de la vostra biblioteca local, el millor és optar per un Kindle o un dispositiu Kobo. Tots dos us permeten accedir al catàleg de llibres electrònics de la vostra biblioteca local des de qualsevol lloc (sempre que estigueu connectat a una xarxa Wi-Fi), però tingueu en compte que els Kindles només admeten préstecs de biblioteques americanes. Si vius fora dels Estats Units, un Kobo seria una millor opció.

Els dispositius Kobo funcionen amb el servei OverDrive que us permet demanar préstec a regions com els Estats Units, el Regne Unit, Austràlia, Nova Zelanda i Singapur (entre d'altres). Si voleu tenir els vostres llibres, el mercat d'Amazon és molt més gran que Kobo i té un gran component d'autoedició per trobar autors independents. 

Puc escoltar audiollibres amb un lector d'eres?

Sempre que un lector de lectors tingui connectivitat Bluetooth, hauríeu de poder vincular un conjunt d'auriculars sense fil per escoltar fitxers d'àudio compatibles. Tot i que marques com Onyx i PocketBook us permetran carregar fitxers d'àudio, inclosos els audiollibres, els dispositius Kindle i Kobo només admeten els que s'admeten a les seves respectives botigues.

De fet, alguns lectors Onyx i PocketBook tenen altaveus integrats, de manera que potser ni tan sols necessiteu auriculars per escoltar-los. Tanmateix, no espereu una gran qualitat de so d'ells perquè, com el vostre telèfon, són controladors petits i el so seria millor mitjançant un parell d'auriculars connectats.

Tingueu en compte també que els fitxers d'àudio solen ser més grans que els formats de llibres electrònics, de manera que si en emmagatzemeu molts al vostre dispositiu, haureu de vigilar quant d'espai us queda. 

Quins tipus de lletra pot suportar el meu lector de lletres?

La majoria de lectors d'errectors admetran alguns tipus de lletra bàsics de manera nativa i no haureu de fer-hi cap canvi. Tanmateix, si voleu canviar les coses, un Kindle o un Kobo és una bona idea, ja que tots dos faciliten el canvi de tipus de lletra al dispositiu.

Trobareu que els Kindles tenen alguns tipus de lletra personalitzats dissenyats per Amazon, sent Bookerly i Ember els més populars. Hem trobat que la llista de tipus de lletra a Kindles és prou extensa que no hem trobat la necessitat de carregar-ne més, però podeu fer-ho si ho necessiteu.

Els dispositius Kobo també tenen el seu propi conjunt de fonts predeterminades, però no hi ha cap regla contra la càrrega lateral, incloses les personalitzades d'Amazon com Bookerly. I la càrrega lateral és tan fàcil com connectar el vostre lector Kobo a un ordinador i moure el tipus de lletra desitjat a la carpeta de tipus de lletra del dispositiu.

Quina diferència hi ha entre un ereader i una tauleta?

Si ja teniu una tauleta, ja sigui un iPad o un Android, realment necessiteu un altre dispositiu per llegir llibres digitals? Un lector de lectura té limitacions, però per llegir-lo pot ser molt superior a una tauleta més extensible.

1. Tecnologia de tinta electrònica
La principal diferència entre un lector de lectura i un iPad la notareu immediatament. La pantalla del lector és gairebé sempre en escala de grisos, utilitzant la tecnologia especial E Ink que és molt nítida i especialitzada per a tipus de lletra i text. Es refresca relativament lentament i de vegades deixa un rastre (fantasma) que cal refrescar. 

Les pantalles de tinta electrònica tampoc no parpellegen com una pantalla normal, la qual cosa fa que sigui més còmode de llegir durant un període de temps més llarg.

2. Durada de la bateria
Tot i que potser espereu aprofitar l'iPad durant un dia, una tauleta lectora mesura la durada de la bateria en setmanes. Com que la pantalla només s'actualitza quan passeu la pàgina, consumeix molt poca energia. Els nostres lectors preferits tenen una pantalla retroil·luminada, però aquestes llums LED no utilitzen gaire bateria. Si llegiu durant 30 minuts al dia més o menys, podeu obtenir uns quants mesos de durada de la bateria amb els nostres millors dispositius. 

3. Filtre de llum blava
Tot i que el mode fosc s'ha tornat força comú en els últims temps i moltes pantalles electròniques modernes ajusten automàticament les seves pantalles en funció de la il·luminació ambiental, no hi ha cap filtre per reduir la llum blava. Els millors lectors, però, utilitzen llums frontals amb una tonalitat de blanc a groc que és millor per als ulls (i per al vostre patró de son) en comparació amb els telèfons i les tauletes.

4. Assequible i còmode
Si esteu llegint principalment llibres, una tauleta de lectura és una ganga per sobre d'un iPad. El model base Amazon Kindle 2022 és una petita fracció del preu d'un iPad o un Samsung Galaxy Tab, mentre que lectors de pantalla gran com el Kindle Scribe i el Kobo Elipsa es poden tenir per un preu equivalent o per no gaire més que una base. model d'iPad (segons on viviu). Si els llibres són el teu principal, segueix-te amb un lector de lectura i estalvia diners en comparació amb una tauleta. 



COM POSEM A PROVA ELS MILLORS LECTORS DE LECTURA

Pot ser que hi hagi molts lectors en alguns mercats, però no tots estan disponibles àmpliament. Per tant, el nostre primer pas per provar un lector de lectura és determinar si pot ser comprat per un públic més ampli que un mercat únic, encara que es tracti d'una importació. 

Si una tauleta E Ink compleix aquests criteris, provem els lectors basats en la pantalla i les especificacions, també la capacitat de resposta de la pantalla tàctil i la claredat, a més de coses com l'emmagatzematge i la connectivitat Bluetooth. Això, en combinació amb el seu preu, determinarà la seva valoració de relació qualitat-preu, que és força important als nostres llibres.

Seguim amb quina facilitat d'ús és la interfície i si hi ha un accés fàcil a llibres electrònics i audiollibres mitjançant una botiga nativa o aplicacions de tercers. També tenim en compte el suport de fitxers per a cada dispositiu, que és necessari si ja teniu una biblioteca de llibres digitals existent.

Amb diversos anys provant lectors de lectura de totes les formes i mides, estem segurs que les nostres ressenyes amb estrelles són la millor indicació de la qualitat i la utilitat dels lectors d'aquesta llista. No hi ha equips de vendes/màrqueting implicats en els nostres veredictes, el que significa que si no ens agrada, simplement no el recomanarem. 



FONT: techradar.com




Categories:

Totes
Contacte     Anuncis     Forum     Botiga     Avís legal